top of page
Luka Ljubas Violin
Luka Ljubas Violin

Hrvatski Biografija

Zbog  otvorenog,  iskrenog i zrelog načina izvedbe, posebnog zvuka i lakoće kojom svira, Luka Ljubas s pravom postaje  jedan od vodećih glazbenika svoje generacije.

Pobijedivši na Violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu 2017. godine, Luka Ljubas zadobio je međunarodnu pozornost kao prvi Hrvat, pobjednik ovog četrdesetgodišnjeg,  prestižnog natjecanja. Iste je godine proglašen je najboljim mladim hrvatskim glazbenikom za 2017. godinu te je nositelj iznimno vrijednog priznanja - Nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević  koja se dodjeljuje za  najistaknutije ostvarenje mladih glazbenika u 2017. godini.  Zahvaljujući svojim uspjesima, svirao je kao kao solist  sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod dirigentskom palicom Eduarda Straussera  na koncertu „Glazba i grad“ koji je emitiran uživo na Hrvatskoj televiziji. 

Luka Ljubas rođen je u Beču 1996. godine u obitelji hrvatsko-japanskih glazbenika. Prvu poduku iz violine dobio je od majke, a zatim je nastavio školovanje kod prof. Arkadija Winokurowa u Državnoj glazbenoj školi Margareten u Beču. Godine 2006. primljen je u klasu prof.  Briana Finlaysona na Državnom konzervatoriju u Klagenfurtu.  Od 2012. do ljeta 2019. studira kod prof. Gerharda Schulza na bečkom Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti, da bi od  rujna 2019. Luka Ljubas nastavio studij u klasi prof. Albene Danailove.

Pohađao je majstorske tečajeve kod Tanje Becker-Benderm,  So-Ock Kim, Pavela Vernikova, Eszter Haffner, Igora Ozima, Yuzuko Horigome i Rodneya Frienda.

 

Premda mlad, svirao je s eminentnim  orkestrima kao što su: Bečki komorni orkestar, Zagrebačka filharmonija, Sarajevska filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Koruški simfonijski orkestar, Zagrebački solisti, Dubrovački simfonijski orkestar, Orchestra di Padova e del Veneto , Artsakh Symphony Orchestra i mnogim drugim ansamblima. Više je puta nastupio kao solist u najpoznatijim austrijskim koncertnim dvoranama kao što su Wiener Konzerthaus i Wiener Musikverein, te u, Hrvatskoj, Japanu, Sloveniji, Kuvajtu, Bosni i Hercegovini i  Armeniji. Mnoge njegove izvedbe uživo su emitirane na brojnim radijskim i televizijskim programima.

 

Osim solističkih nastupa, Luka je svirao i komornu glazbu s glazbenicima kao što su Christoph Ehrenfellner, Valentin Erben, Firmian Lermer, Axel Kircher, Rohan De Silva, Mark Kinkaid, Nadja Höbarth, Ruzha Semova, Erwin Kropfitsch i Ekaterina Rumyantseva.

 

Luka Ljubas  pobijedio je na nekoliko državnih i međunarodnih natjecanja, osvojivši dvije prve nagrade s dodatnim nagradama. Neke od nagrada su :"Prima la musica", prva nagrada na "Premio Citta di Padova" 2013. godine, počasne nagrade s Državnog konzervatorija u Koruškoj. Bečko Sveučilište za glazbu i izvedbene umjetnosti  nagradilo ga je 2014. godine zbog njegovih izvanrednih uspjeha. 

Od rujna 2019. Luka Ljubas  postao je članom prvih  violina u Bečkoj državnoj operi / Bečkoj filharmoniji. Od sezone 2020/2021 bit će vođa sekcije prvih violina.

 

Luka Ljubas uživa posebnu podršku priznate bečke radionice violina Christine Eriks, koja mu posuđuje violine i gudala, uključujući i violinu majstora Felixa M. Coste iz 1812. godine.

 Od 2014. godine, Luka Ljubas svira na violini majstora Giovannija Battiste Guadagninija izrađenoj u  Torinu između 1783. i 1785. godine, koju je dobio na posudbu zahvaljujući ljubaznosti Beares International Violin Society.

Stand September 2019

Luka Ljubas, by Damir Sagolj

Deutsche Biografie - Download

English Biography - Download

bottom of page